Bli specialist i hemvärnet
För dig som är över 18 år och svensk medborgare finns Hemvärnet. Som specialist är du med och skapar ett säkrare samhälle, och du har en mängd befattningar att välja mellan.
Utbildningen sker via en frivillig försvarsorganisation. Om du inte har militär grundutbildning sedan tidigare, måste du genomföra en grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F) på två veckor. Därefter fortsätter du med din befattningsutbildning, där kurslängden och antal kurser varierar beroende på vad du valt. Nedan ser du vilka befattningar som finns och vilka organisationer som är ansvariga. Via länkarna kommer du till respektive organisations sida där du kan läsa mer i om befattningen, få svar på frågor och göra intresseanmälan.
BESÄTTNINGSMAN, BÅTFÖRARE ELLER MASKINMAN
CBRN-PERSONAL
FLYGFÖRARE OCH FLYGMEKANIKER
FORDONSFÖRARE
FÄLTKOCK
HUNDFÖRARE MED PATRULLHUND SAMT HUNDBEFÄL
INFORMATIONSBEFÄL
MC-ORDONNANS
PACKGRUPPCHEF
PERSONALBEFÄL CS1 OCH PERSONALVÅRDSBEFÄL
PIONJÄR
SIGNALIST
SJUKVÅRDARE OCH SJUKVÅRDSGRUPPCHEF
STABSASSISTENT
TRAFIKSOLDAT
UNDERRÄTTELSEASSISTENT
Frågor och svar
Blir man anställd av Hemvärnet?
Nej. Att vara Hemvärnsman är inget jobb. Du skriver ett avtal med Hemvärnet när du är färdig med din utbildning. Du tjänstgör vid sidan av ditt ordinarie arbete eller studier och är över 18 år och svensk medborgare. Enligt avtalet ska du tjänstgöra mellan 4 och 13 dygn per år och även vara beredd att hjälpa till och stödja samhället vid svåra påfrestningar, så kallade skarpa insatser.
Får man ledigt från jobbet för att utbilda sig?
Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. När man är färdigutbildad skriver man ett avtal med Hemvärnet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.
Hur fungerar det med resor, mat och betalning under utbildningen?
Du får mat, boende och kläder när du går kurs eller är med på övning. Du har rätt till fria resor till och från kursen eller övningen. Du har även rätt till sjukvård från att en resa till övning eller utbildning påbörjas till att den avslutas.
Om du deltar i en utbildning som är längre än 2 dagar får du dagpenning. Dagpenningen beräknas med utgångspunkt från så kallad sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Dagpenningen motsvarar 90% av SGI (sjukpenningsgrundande inkomst) delat med 365 dagar. Ersättningen bestäms av Försäkringskassan och för närvarande är den på maximalt 912 kr/dag och minimalt 130 kr/dag.
Är man försäkrad under utbildningen?
Du omfattas av statligt personskadeskydd, ersättning vid ideell skada samt tjänstelivgruppförsäkring. Som medlem i en frivillig försvarsorganisation är du också försäkrad. Därför är det viktigt att du har betalat medlemsavgiften.
Måste jag gå en GU-F (grundläggande utbildning för frivilliga) om jag gjort militär grundutbildning, ex gjort lumpen 1998?
Det går inte att svara på exakt. Försvarsmakten gör en bedömning från fall till fall. Det man tittar på är vilken grundutbildning du gjort, när, med vilket resultat och inte minst hur du själv bedömer din egna förmåga.
Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?
Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 57 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.
Får jag genomföra utbildningen om jag har en diagnos?
Det är Försvarsmakten som gör den medicinska bedömningen om vilka sjukdomar eller diagnoser som eventuellt skulle kunna vara ett hinder för en befattning i Hemvärnet. Kontakta gärna Försvarsmakten via forsvarsmakten.se för att få svar på dina frågor.
Får jag genomföra utbildningen om jag finns med i belastningsregistret?
Det är Försvarsmakten som avgör från fall till fall. Kontakta gärna Försvarsmakten via rekryteringsmyndigheten.se för att få svar på dina frågor.