Bildbeskrivning saknas
Jörgen Fagerström
  • Ungdom
  • Ungdomsverksamhet

Ung i frivillig­försvaret

Är du mellan 15-20 år och intresserad av en spännande och utvecklande fritidssysselsättning? Då är frivilligförsvaret något för dig!

Du kan gå med från det år du fyller 15 år. En del av vår verksamhet pågår över hela landet och året om men det finns även kurser som genomförs under skolloven. Du lär dig mer om Försvarsmakten och Sveriges blåljusmyndigheter. Det finns även verksamhet särskilt riktad mot tjejer.


Gå in på de olika organisationernas sidor för att ta redan på mer.
Bildbeskrivning saknas
Bilkåren

BILKÅREN

Är du under 20 år och motorintresserad? Oavsett hur mycket du kan om motorer och fordon, så finns det plats för dig. På våra kurser kommer du att få prova på en annorlunda fritid, få nya vänner, ny kunskap och upplevelser du inte kunnat drömma om. I Bilkåren kan alla bli medlemmar, oavsett ålder.
Bildbeskrivning saknas
Magnus Fröderberg

BRUKSHUNDKLUBBEN

Är du intresserad av tjänstehund och hur det är att vara hundförare inom Försvarsmakten? Vill du lära dig tyda vad din hund säger? Vill du ha spänning, gemenskap, utmaningar och kamratskap tillsammans med din hund? Då är detta något för dig. Svenska Brukshundklubben arrangerar läger för dig mellan 15-20 år.
Bildbeskrivning saknas
FFK

FLYGKÅREN

Går du och sneglar upp mot himlen och önskar att det var du som flög flygplanet där uppe? Eller är du nyfiken på en ny och annorlunda upplevelse? Då har du hittat rätt. Vi upplever Sverige från ovan!
Bildbeskrivning saknas
FVRF

FLYGVAPENFRIVILLIGA

Flygvapenfrivilliga erbjuder kvalificerad ungdomsverksamhet för dig mellan 15 och 20 år. Här erbjuds möjlighet att i flygvapnets miljö få uppleva flygvapnets yrken, flygvapenanda och kamratskap, FVRF genomför sommar och vinterkurser samt terminsbunden verksamhet vilket skapar en rolig, lärorik och meningsfull aktivitet hela året för den som vill.
Bildbeskrivning saknas
Daniella Kristensen

FÖRSVARSUTBILDARNA

Hos oss kan du bland annat genomföra sommarläger för att få en inblick i olika tjänstegrenar inom Försvarsmakten, få prova på att vara militärtolk, få fjällkunskaper och nyttiga överlevnadskunskaper.
Bildbeskrivning saknas
FMCK

MOTORCYKELKÅREN

Vi har en bred ungdomsverksamhet där vi utbildar ungdomar för att tidigt ge dem en bra värdegrund och ett gott trafiksäkert uppträdande.
Bildbeskrivning saknas
FRO

FRO SIGNALUNGDOM

FRO Signalungdom är verksamhet för tjejer och killar i åldern 15-20 år. Vi finns för dig som är intresserad av att lära dig mer om radio och kommunikation.
Bildbeskrivning saknas
Sjövärnskåren

SJÖVÄRNSKÅREN

Sjövärnskåren genomför sommarkurser på fyra olika platser i Sverige. Utbildningen syftar till att skapa ett intresse för en framtid i Försvarsmakten.
Bildbeskrivning saknas
Linn Sörensen

SVENSKA BLÅ STJÄRNAN

Hos vårt Ungdomsförbund (RUF) får du lära dig olika djurs behov, hur du sköter dem och vilken nytta och glädje du har av dem. Vi har läger och kurser över hela landet. Vår verksamhet riktar sig främst till dig som är upp till 26 år, men alla är välkomna att bidra och vara med på våra aktiviteter.
Bildbeskrivning saknas
Svenska Lottakåren

SVENSKA LOTTAKÅREN

Som ung lotta ger vi dig möjlighet att utvecklas, utmana dig själv och träffa nya vänner för livet.

Antar du utmaningen?

  • Utmana dig själv i olika fysiska aktiviteter.
  • Ta ansvar för dig själv och andra vid påfrestningar och kriser.
  • Lär dig hur man ger första hjälpen.
  • Lär dig mer om Försvarsmakten och blåljusmyndigheter.
  • Delta i intressanta studiebesök.
  • Få nya vänner.
Lars Ålander

Information till föräldrarna

Frivilliga försvarsorganisationernas ungdomsverksamhet är mycket omfattande och innehåller exempelvis utbildning, tävlingar, studiebesök och föreningsverksamhet.

“Jag hade redan innan ett intresse inom försvaret och ville gärna göra värnplikten för jag älskar att utmana mig själv, sen fick jag reda på att försvarsungdom fanns och tänkte att det var ett perfekt tillfälle att börja redan nu.”

Olivia Manley
FÖRSVARSUNGDOM

“Efter en fullmatad vinterkursvecka finns det något som sticker ut lite extra?
– Skidturen i solnedgången! Jag har åkt mycket när jag var yngre men den här turen var speciell”.

Tone Östrem
VINTERUTBILDNING